KyIF halajaa Suomen mestaruutta käsipallossa juhlavuotena 2024 

17.5.2020

KyIF täyttää 100–vuotta 2024 ja haavena olisi silloin taistella käsipallon naisten Suomen mestaruudesta. Tavoite on kova mutta samalla realistinen sillä KyIF on vuosia tuottanut SM-sarjaan huippupelaajia muille seuroilla.

KyIF halajaa Suomen mestaruutta käsipallossa juhlavuotena 2024 

KyIF täyttää 100–vuotta 2024 ja haavena olisi silloin taistella käsipallon naisten Suomen mestaruudesta. Tavoite on kova mutta samalla realistinen sillä KyIF on vuosia tuottanut SM-sarjaan huippupelaajia muille seuroilla. Näistä kuuluisin tällä hetkellä lienee Ruotsin naistensarjassa pelaava Emma Aarnio. 

Ari Paganus aloitti Kyifin naisten managerina keväällä 2017 ja kolmen kauden aikana kaikkiaan 33 eri pelaajaa on nähty KyIF:n paidassa. Joukkueissa on nähty paljon omia junioreita, kotiseuraan palanneita sekä muista seuroista siirtyneitä pelaajia. Vaihtuvuus on kuitenkin ollut turhan suurta, ja nyt jatkossa tavoitteena on saada edustusjoukkueeseemme täydennystä omasta laadukkaasta junioritoiminnasta.

Kaiken perustana on huippuvalmentajat joukkueen peräsimessä

Valmennuksesta päävastuun kaksi ensimmäistä kautta 2017-2019 kantoi EHF master coach Tomas Mecklin. Kauden 2019-2020 päävalmentajana toimi entinen maajoukkuestara Sebastian ”Sebi” Aarnio, apunaan Viljami ”Vilkku” Kuntsi, joka toi vahvan panoksensa pelaajien fysiikkapuolen kehittämiseen. Nyt on tarkoitus lähteä jatkamaan joukkueen ja Ari Paganuksen aloittamaan hienoa kehitystyötä ja saada KyIF-värit määrätietoisesti entistään lähemmäs Suomikäsiksen huippua.


Uusi entistä vahvempi valmennustrio

KyIF:in naiset sijoittuivat viime kaudella SM-sarjassa sijalle viisi. Varmistaaksemme systemaattisen kehityksen satsaamme rajusti osaavaan ja kokeneeseen valmentajakolmikkoon. Valmennusryhmän uusin vahvistus on Birgitta ”Bigo” Lindholm, joka on meritoitunut, korkeimman valmentajatutkinnon omaava valmentaja. Lindholm on ainoa naisvalmentaja maailmassa, joka on suorittanut yliopistossa käsipallon Master Academic coach -tutkinnon. Bigo tekee paluun käsipallon naisten SM-sarjan valmentajaksi, kun entinen maajoukkuevalmentaja ja monikertainen Suomen mestari ottaa päävastuun KyIF:in naisten joukkueesta yhdessä Sebin ja Vilkun kanssa.

Valmentajaryhmään kuuluu nyt kolme osaavaa ja kokenutta valmentajaa, jotka täydentävät hienosti toisiaan. Valmennustrion into, kokemus ja osaaminen ei varmasti kalpene muille, päinvastoin! Valmennusta on ajateltu ja rakennettu pitkällä tähtäimellä ja uskomme vahvasti, että näillä voimilla varmistamme yksilöllisen ja kehittävän harjoitteluympäristön niin nuorille kuin jo kannuksensa naisten mestaruussarjassa saaneille pelaajille. He kaikki ansaitsevat ja tarvitsevat riittävästi silmiä ja korvia, jotta päivittäinen laadukas harjoittelu veisi heitä joka päivä lähemmäksi vuoden 2024 unelmaa.

Kysyimme valmentajilta pari kysymystä: 1. Miksi päätit lähteä projektiin mukaan? 2. Mikä on mielestäsi tärkein asia projektin onnistumiselle? 

Ja näin kolmikko vastaili: Sebi ”1. Halu kehittää oman kylän mimmejä ja katsoa millainen matka saadaan aikaiseksi. 2. Kaikkien on sitouduttava vaikka houkutuksia tulee varmasti muualta, #yhdessä!  Vilkku ” 1. Loistava jatkumo ja pitkäaikaissuunnitelma jolla vahvistetaan jo potentiaalia omaavaa viime kauden naisjoukkuettamme. 2. Se että saamme jaettua viime kaudella rakentamaamme iloisen tekemisen meiningin uusille tulokkaille, ja sitä kautta saamme pikkuhiljaa laajennettua pelirinkiämme junioreilla! Bigo ”1. Mielenkiintoinen projekti kaikilta osin. 2. Koko ryhmän sitoutuminen, pelaajat, valmentajat ja taustajoukot.”

 

Kausi 2020-2021

Naisten nykyinen edustusjoukkue lähtee pitkäjänteiseen tavoitteelliseen yhteistyöhön seuran omien 03-syntyneiden tyttöjen kanssa. Lisää osaamista ja energiaa on tulossa sitten aikanaan 04- ja 05 –ikäisten tyttöjen toimesta jne... Tavoitteena on taistella Suomen mestaruudesta oman kylän kasvattien avulla jo vuonna 2024. Nykyisen naisjoukkueen potentiaali yhdistettynä nuoriin talentteihimme antaa meille poikkeuksellisen mielenkiintoisen kasvualustan. ”Haluamme rakentaa projektimme systemaattiseen harjoitteluun – hyvään valmennukseen – ja näin saada aikaiseksi kilpailukykyinen joukkue Kirkkonummelle kolmessa vuodessa” – naisten joukkueenjohtaja Nina Sampakoski toteaa. Lisäksi naisjoukkueemme sai loistavan vahvistuksen kun maajoukkuepelaaja Jessi Laasio päätti palata kasvattajaseuraansa KyIF:iin. Laasio siirtyi viime syksynä SIF:in riveihin voitettuaan runkosarjan maalipörssi kuningattaruuden kaudella 2018-2019. Hän on tervetullut ja kaivattu vahvistus #together2024-projektiimme. Nykyisessä ryhmässähän meillä on jo ennestään muutama muukin maajoukkuepelaajarinkiin kuuluva kuten Suvi ErhovaaraFanny Axberg ja Ingrid Degerth.

Harjoittelu korona-aikana

Kun pandemia iskeytyi Suomeen myös käsipallokausi päättyi kuin seinään. Pelaajille annettiin aikaa levähtää raskaan kauden jälkeen ja ohjatut treenit aloitettiin vasta huhtikuun alussa. Samanaikaisesti uusi valmennuskolmikko aloitti yhteistyön ja suunnittelun. Vastuut jaettiin hyvässä hengessä ja suunnittelutyötä on jatkettu viikottain. Vilkku vetää kerran viikossa yhteisen harjoituksen Facebookin live-tilassa. Tämän lisäksi kaikille on annettu henkilökohtaiset harjoitusohjelmat, harjoituspäiväkirjaa pidetään ja sitä palautellaan säännöllisesti. Joten harjoittelu on täydessä etäkäynnissä ja jokainen saa halutessaan lisäopastusta. Ensimmäiset yhteiset ryhmäharjoitukset voitaneen pitää heti kesäkuun alussa – vihdoinkin, monen pelaajan mielestä.

Valmentajien osaamisalueet täydentävät toisiaan ja vastuut tulevat varmasti muokkautumaan ja elämään matkan varrella. Työtä riittää kun kesäharjoitteluryhmään kuuluu miltein 50 tyttöä ja naista ikähaarukalla 13 – 40 vuotta! Valmentajille ryhmätyöskentely, ja nyt myös etätyöskentely on uutta ja omalla tavallaan vaativaa -  ja onneksi heitä on kolme, jotta myös he jaksavat tehdä työnsä hyvin ja energisesti läpi pitkän projektimme. Jaksavat haastaa, suunnitella ja opastaa pelaajia parempiin suorituksiin joka päivä.

 

Junioritoiminta ja Kirkkonummelainen liike-elämä ­­- #together2024

Junioripuolen kehittäminen on tärkein osa seuran pitkäaikaissuunnitelmaa, naisten joukkueen ohella, jonka avulla seuran perustaa halutaan vahvista entisestään. Tarvitaan lisää omistautuneita osaavia valmentajia ja sitä kautta lisää jäseniä – tyttöjä ja poikia rekrytoidaan entistä enemmän toimintaa mukaan heti palloleikistä ja -koulusta alkaen. ” KyiF 100 v -juhlavuosikaan ei ole enää kaukana ja toivotaan että saamme kunnollisen käsipallobuumin aikaiseksi Kirkkonummella, sillä tarvitsemme kaikkien tukea matkallamme, niin pelaajien, vanhempien kuin paikallisten yritysten.” sanoo seuran Puheenjohtaja Jenny Snellman. Ilman paikallisia yrityksiä ja vahvaa urheilullista KyIf-indentiteettiä emme varmasti saavuta tavoitteitamme, siksi haastankin kaikkia miettimään kuinka tärkeää urheilu (liikkuminen) meille kaikille on. Olemme nimenneet matkamme #together2024-projektiksi ja toivomme että se saisi meidät kaikki miettimään mikä meille on tärkeää ja miten voisimme auttaa nuoria liikkumaan. Ilman pyyteetöntä sitoutunutta vapaaehtoistyötä ja kaikkien Kirkkonummelaisten tahtotilaa emme pysty kehittämään urheiluseurojamme elinvoimaisiksi – yksin emme saa mitään tehtyä, vain yhdessä!

Mainittakoon esimerkiksi KyIfin viimevuoden B-tytöt, jotka pelasivat viime vuonna historiallisesti Ruotsin sarjassa - huima juttu! Ja jos maailma asettuu mallilleen myös ensi kaudella Kirkkonummelaisväriä nähdään Ruotsissa, sillä uudet B-tytöt (04&05 ikäiset) osallistuvat jälleen Tukholman sarjaan. Pelaamalla Ruotsin sarjaa pystymme tarjoamaan tytöille jotain sellaista, joka antaa syyn jatkaa harjoittelua ja käsipalloa opiskelun ohella (kilpajoukkue myös suomisarjassa). 

B-tytöt ovat lukioiässä ja tässä iässä on yleistä, että eteenkin moni tyttö lopettaa käsipallon, koska käsipallolla ei ole ollut Suomessa tarjolla tarpeeksi haasteita. Aloitteella on merkitystä myös tyttöjen lukiovalintojen kanssa, sillä Ruotsin sarjan takia moni hakeutuu lukioihin, joissa mahdollistetaan käsipallon harjoitteleminen myös kouluaikana.

KyIFin 03, 04 ja 05 -ikäiset työt ovat omissa ikäluokissaan monivuotisia Suomen mestareita, joten vihdoinkin oman kylän junioritoiminta tuottaa lähivuosina tasaisesti uutta verta edustusjoukkueeseemme. Uskon ja toivon että kilpailu naisjoukkueen pelipaikoista käy positiivisen kovana muutaman vuoden päästä. Tämähän on ainut tie kehittyä ja kehittää toimintaamme – ja antaa Kirkkonummelaisille nuorille esikuvia ja kannattajille pelitapahtumia Suomen huipulta. 

 

PÄHKINÄNKUORESSA KYIF:IN 03-04 (JA 2005) TYTÖT:

• Olemme voittaneet pronssia Norden cupissa, Pohjoismainen mestaruusturnaus, 2016 ja 2017. Ja mestaruus 2018!

• Cup voittoihin Norjan Ski cupissa (04) ja Ruotsin Skuru cupissa (03).

• 04 voittivat hopeaa poikien SM-sarjassa keväällä 2017 ja kaksi edeltävää kautta poikien SM-sarjassa

• 03 pelanneet myös vuoden poikien 03 SM-sarjassa ja vuoden vanhempien tyttöjen sarjassa

• Poikien sarjasta haimme kansainvälisen tason pelejä, koska laadukas harjoittelu ei yksin riitä vaan asioita pitää

tehdä ja suorittaa kovassa vauhdissa.

• Tytöt ovat pelanneet reilusti yli 100 kansainvälistä peliä nuoresta iästä huolimatta.

 

Juhlavuosi 2024

KYIF täyttää sata vuotta ja tavoitteena että tuolloin Kirkkonummella on naisten SM-sarjan huippujoukkue. Tähän pyrimme jatkossa omien junnujen voimin. KyIF on tähän mennessä ollut huippupelaajien kehittäjäseura. Nyt haluamme, että lahjakkaat tytöt jäävät omaan seuraan ja kukoistavat täällä sen sijaan, että siirtyvät muihin seuroihin pelaamaan

Haluamme monivuotisella määrätietoisella toiminnallamme antaa nykyisille ja tuleville omille kasvateille mahdollisuuden kehittyä kohti huippua Kirkkonummella. Emme kuitenkaan halua nähdä Suomen mestaruutta pakonomaisena tavoitteena vaan lähinnä arkisen laadukkaan työn seurauksena. Yhteinen kokemukset ja muistot matkalta ovat kuitenkin meille kaikille se tärkein asia. Kun nuoret harjoittelevat, kehittyvät ja ottavat ensiaskeleitaan naisten mestaruussarjaan, saavat nykyiset tähdet kantaa suurimman vastuun tulevana kautena. Uskoisin että nuoret tuovat uutta puhtia harjoitteluun ja haastavat samalla myös konkareita entistä parempiin suorituksiin – juniorit ja vanhemmat sidosryhmineen katsomoon niin hyvä tästä tulee! Yhdessä.

 

#together2024