Mikä ihmeen Mecca??
 

KyIF:n Naisten SM-joukkue, KyIF:n tekniikkaryhmä ja Käsipalloliiton Yläkoululeiritys (2002-2003 syntyneille tytöille). Mitä näillä on yhteistä? Näissä toimii Kirkkonummen käsipallotietäjä Tomas ”Mecca” Mecklin. Voisi helposti sanoa, että Mecca uhraa valtaosan vapaa-ajastaan Suomen käsipallon hyväksi. Mistä tämä mies on tehty?

Mecca on syntynyt Paraisilla, jonka merimaisemissa vietti kuusi ensimmäistä vuottaan. Äiti pelasi käsipalloa PIF:ssä ja eno pelasi käsipalloa ja valmensi jalkapalloa. Täältäkö Meccan valmennuskärpänen on peräisin? Isän työn takia muutto Ouluun, parin vuoden jälkeen vielä pysähdys Paraisilla, josta sitten muutto Kauniaisiin, yhteen käsipallon suuriin keskuksiin. Uusien luokkakavereiden innoittamana Mecca aloitti käsipallon pelaamisen 9-vuotiaana GrIFK:ssa. Oma aktiivinen pelaaminen jatkui 29 vuotiaaksi Kauniaisten HC Kurressa, jolloin Meccan ensimmäinen lapsi, Melanie (Melle) syntyi. Vuonna 2002 perhe muutti Kirkkonummelle, jossa vielä samana vuonna syntyi toinen lapsi, Christoffer (Toffe).

Valmentajaksi?

Jo 15-vuotiaana Meccalla oli ensimmäinen Mini-joukkueensa ja 18-vuotiaana hän oli C-B-ikäisten valmentajana. Valmennus kiinnosti kovasti ja myös kouluttautuminen. Perhetilanteiden takia valmentamiseen tuli taukoa, mutta kun tytär Melle, luokkakaverien Emma Aarnion ja Ingrid ”Inkku” Degerthin innostamana aloitti käsipallon, niin Mecca lähti taas mukaan valmennustouhuun, tällä kertaa Ronny Rönnholmin:n apuvalmentajana. Kun ensimmäinen virallinen TS1-valmennus tuotiin Suomeen Ruotsista, Mecca oli mukana. Valmennus käytiin Uffe Anderssonin ja fysiikkavalmentaja Maurizio Alvarezin johdolla. Heti perään vuosina 2013-2014 Mecca kävi Harry Istermaan vetämän TS2-valmentajakoulutuksen. Silloin hän oli jo noussut 1999-2000 syntyneiden tyttöjen joukkueen päävalmentajaksi. Koska Meccalla on kova tiedonjano ja kehittymisenhalu hän suoritti tänä vuonna (2017) TS3-valmentajakoulutuksen loppuun Ruotsissa, mm. Tor-Björn Klingvallin johdolla. TS3 on toiseksi korkein valmennuskoulutus Euroopassa ja Suomessa on kymmenkunta TS3 koulutettuja käsipallo-valmentajia.

Käsipallosta voisi puhua Meccan kanssa tuntikaupalla. Hän on hyvin perehtynyt lajiin ja hänellä on myös selvä näkemys siitä, mikä on lajissa muuttunut vuosien varrella. Pelaajilla on parempi kehon kontrolli, vaikka lihasmassa on lisääntynyt. Nopeutta pelissä on huomattavasti enemmän, sekä hyökkäyksessä, että puolustuksessa ja puolustuksessa käytetään enemmän erilaisia taktiikoita, esim 3-3 puolustus, jossa puolustetaan ”kahdessa rivissä”. Tämänkaltainen, aktiiviseksi puolustukseksi kutsuttu puolustuskuvio vaatii valmennukselta uudenlaista tekniikkaa. Täytyy olla sekä vahva, että nopea. ”Aiheuttaako pelin vauhti enemmän loukkaantumisia?” ”Loukkaantumistiheys on sama, kroppa tottuu kovempien treenien myötä” Mecca kuittaa. Eli kova fyysinen kunto ja oikeanlainen treeni ennaltaehkäisee loukkaantumisia, on Meccan valmennuksen johtolanka. Hän on hakenut paljon tietoa myös muiden lajien kirjallisuudesta, mm. jenkkifutis, koripallo ja heittotekniikkaa baseballista.

Mutta palataan käsipallosta Meccaan. Käsipallon ulkopuolella hän on Kirkkonummen kylällä asuva perheellinen mies, joka mielellään veneilee. Perheellä on mökki hänen synnyinpaikkakunnalla Paraisilla ja he viettävät kesäisin siellä mahdollisimman paljon aikaa. Korppoolta löytyy Meccan suosikkiruoka-annos: Buffalos-ravintolan Ribbsit. Tänä kesänä Mecca ehti merelle valitettavasti vain kaksi kertaa, koska SM-joukkueen kasaaminen ja kauden valmistelut veivät hänen lomastaan valtaosan. Onneksi tämän kesän kelit olivat surkeat, hän miettii positiivisena ihmisenä. Muistoksi kesästä jäi Tall Ships Race:n hienot purjelaivat, joita hän pääsi näkemään, sekä Aura-joessa, että mereltä käsin.

Mecca on ammatiltaan tietotekniikan ja elektroniikan insinööri ja työskentelee alalla. Harrastuksena Mecca kertoo soittavansa ajoittain kitaraa tai pianoa ja löhöilevänsä sohvalla. Suosikkiohjelmat ovat: Brooklyn 99, Modern Family, Star Wars ja Lord of the Rings. Erityismaininnan saa elokuvasarja Pirates of the Caribbean ja siinä näyttelijä Johnny Depp. Musiikkiharrastus alkoi jo kouluiässä, jolloin kavereiden Manne Axbergin ja Matti Ignatiuksen kanssa oli kaksikin bändiä, Fusion ja Tale, joissa pitkätukkainen Mecca soitti kitaraa.  Hauskoja muistoja, Mecca kuittaa ja hymyilee leveästi. Kuvaa ei kuitenkaan pitkätukkaisesta Meccasta löytynyt. Mecca jatkaa vielä omaa käsipallopelaamista KyIF:n kakkosdivarijoukkueessa vanhojen käsipallokavereiden kanssa, kunnon ylläpitämiseksi, joten hänet voi nähdä ihan kentälläkin.

SM-joukkueen päävalmentajana hän summaa joukkueensa muutamalla sanalla: hieno fiilis, hyvä sekoitus erityyppisiä pelaajia, kaikki antavat 100% treeneissä, joukkueessa on avoin kommunikaatio ja kaikki uskaltavat sanoa, jos sydämellä on jotain. Kaiken kaikkiaan hieno joukkue toisiaan täydentäviä ihmisiä. KyIF:n tiedotus kiittää haastattelusta ja toivottaa onnea peleihin ja myös mukavia hetkiä perheen ja ystävien parissa.

Kuvat: nuori Mecca – omasta arkistosta, muut vuosien varrelta: Dennis Rolin